Når du tænker løsningerne sværere end de er

Af Lars Myndal Fogtmann

Hvis du forestiller dig, at du står i et mørkt rum, hvordan kommer du så hurtigst ud?
De fleste vil gerne have lidt flere oplysninger, inden de kommer med løsningen, så det får du også. I rummet er der et bord. På bordet ligger der et koben, en nøgle og en hammer. Du har en æske tændstikker i hånden med 2 tændstikker. Efter tre minutter, starter sprinkleren i rummet. Hvordan kommer du hurtigst ud?

Når jeg taler med kunder og klienter om, hvad De tre principper er for en forståelse, så giver jeg dem nogle gange den lille opgave for at illustrere forståelsens helt overordnede pointe. Løsningen er, ligesom i hverdagen, mere simpel end du tror. Svaret vender vi tilbage til.

Vi mennesker er generelt ret gode til at benytte vores intellekt, metoder, teknikker og erfaring, når vi skal finde løsninger i vores arbejde og i familien. Det kan både være et problem, der skal løses, håndtering af en konflikt eller hvordan arbejdspladsen skal udvikles over den næste årrække.

For mange giver det hovedbrud, når de forsøger at tænke sig frem til en løsning. De fleste er ikke klar over, at de udover den intellektuelle kraft er i besiddelse af en helt særlig og universel intelligens, der kan vise dem løsningen intuitivt, fremfor en masse tankebrud.

Den universelle intelligens, vi er en del af, sørger for at levere løsninger til os. Det er den De tre principper peger på. Når vi skal løse et problem, behøver vi altså ikke at gå i tænkeboks, for at finde de bedste løsninger. De kommer automatisk til os. Men det er de færreste af os, der er bekendt med den universelle intelligens, som er ét af de tre grundlæggende principper indenfor psykologien.

Når du først har fået øje på disse principper, vil du se opgaveløsning, ledelse, udvikling og meget mere i et helt andet perspektiv. Det lyder måske for simpelt og meget anderledes end den måde vi er uddannet til og som vi er vant til at tænke på, men løsningerne kræver ikke hårdt arbejde. Tværtimod, de gode løsninger findes i denne naturlige intelligens, og når du kigger i den retning og er blevet bevidst om, at det også er en naturlig del af dig, vil du oftere og oftere opleve, at du allerede har adgang til løsningen.

De fleste af os kender det at sidde med en svær opgave, som skal løses. Du sidder et stykke tid med opgaven, men kan ikke komme frem til den rigtige løsning. Du kommer måske frem til en måde at løse opgaven på, men har stadig fornemmelsen af, at løsningen kunne være bedre.

Til sidst lægger du opgaven væk, den må vente til senere.

Senere samme dag, mens du er ved at lave noget, der slet ikke er relateret til den uløste opgave, falder tiøren og løsningen viser sig for dig. ”Nåh ja, selvfølgelig er det den bedste løsning”, tænker du. Det kan være i supermarkedet, på løbeturen, i badet eller et helt andet sted. Løsningen kom af sig selv, og på et tidspunkt, hvor du ikke bevidst forsøgte at løse problemet. Du gjorde ikke noget for det, og det krævede ikke nogen energi.
Det eneste du gjorde var at give slip i tankerne om problemet. Du stoppede med at forsøge at tænke dig frem til en løsning og gav dig til at lave noget helt andet. Og mens du gav dine tanker fri, fik den universelle intelligens mulighed for at vise dig en helt anden løsning, som var langt bedre, end noget af det du var kommet i tanke om, mens du sad og grublede over, hvordan du skulle løse problemet. Løsningen viste sig for dig som en ”Nå-ja selvfølgelig” tanke, mens du var midt i noget helt andet.

Vi er alle en del af denne naturlige intelligens, som hjælper os med de rette løsninger. Løsningen kommer til os, det er ikke os, der skal bruge en masse kræfter og tanker for at finde løsningerne.

Det er mere simpelt, og når vi mennesker begynder at kigge mere i den retning, oplever vi mere klarhed, opgaverne bliver lettere og vi når væsentlig hurtigere i mål.

Svaret er for øvrigt: I det øjeblik du stopper med at forestille dig at du er i rummet, er du ude. Det er ret simpelt. Når vi parkere vores intellekt og lytter til den universelle intelligens, kommer de simple løsninger til os helt automatisk.