Den ene ting vi alle leder efter – og hvor den gemmer sig

Ved første indtryk stræber vi mennesker efter mange forskellige ting: Penge, familie, børn, ferie, sex, karriere, anerkendelse osv. Hvis man kigger nærmere efter, kan man dog iagttage at bag denne stræben, der på overfladen går i mange forskellige retninger, gemmer der sig én eneste ting, som vi alle hungrer efter: en god følelse. Vi ønsker helt basalt alle sammen at have det godt.

Måske kalder vi følelsen for ro. Måske tryghed. Frihed. Kærlighed eller Glæde.
Hver især har vi forskellige ideer om hvordan vi kan opnå denne følelse af at have det godt – om det kommer af flere penge, børn, mere anerkendelse osv. For at opnå denne dejlige følelse, har vi ofte godt med fart på, mens vi knokler os ”derhen”. Så hvis du spørger os, er det sjældent at vi synes vi har den gode følelse lige nu. Den er mere noget, vi arbejder på at opnå ”engang”, ”på et tidspunkt”.

Problemet med ”en gang” eller ”på et tidspunkt” er at de egentlig aldrig rigtig kommer. ”En gang” er egentlig ikke andet end en tanke, hvor vi i vores hoved ser en situation der ikke er lige nu. ”En gang” er ligesom den gulerod man hænger foran æslets mule, så den kan skynde sig lidt – men den indhenter aldrig guleroden.

De tre Principper er en helt ny forståelse af menneskets grundlæggende psykologi, der vender det vi hidtil har tænkt, på hovedet. En af de pointer forståelsen peger på, er at den følelse vi leder efter, ikke er noget vi kan opnå, men noget vi allerede har. Den gode følelse er vores essens, og så længe vi jagter den udenfor os selv, og udenfor lige nu og her, er jagten forgæves.

De tre Principper peger på at der i det hele taget ingen følelser er ”derude”, uden for os selv. At menneskets oplevelse fungerer 100 % indefra og ud, fordi det eneste vi faktisk kan føle, er vores egne tanker – og så altså en dybere følelse af vores kærlige, trygge, rolige, glædesfyldte essens, der altid ligger bag tankerne.

Det vil helt enkelt sige, at det ENESTE, der kan forhindre dig i at hvile trygt i indre ro og glæde lige nu – er DINE EGNE TANKER.

Så er det heldigt at hver eneste tanke kun findes lige imens du tænker den. Det vil nemlig sige at hvert eneste øjeblik er en ny chance for en ny følelse. Og lige så godt er det at erkende at den indre ro og glæde altid er der (det er din essens, så den er ikke noget der kommer og går) – også selvom du lige nu tænker stress, angst, depression, vrede eller noget andet uroligt. Bag urolige tanker lyser din indre fred hvert eneste øjeblik af dit liv, hvad enten du mærker det eller ej. På samme måde som solen altid skinner, selvom vi nogle gange ikke kan se den for skyerne.

af psykolog og forfatter, Mette Louise Holland.